20.09.2016. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je s organizacijom UN-a za industrijski razvoj (UNIDO) u periodu od 2013. do 2015. godine proveo projekt „Plan postupnog smanjivanja i ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj (HCFC R22-kontrolirana tvar) u Republici Hrvatskoj“ u vrijednosti od 7 milijuna kuna, od čega su sredstva UNIDO-a iznosila 2,4 milijuna kuna.

Projektom su iz sustava za hlađenje i klimatizaciju uklonjene radne tvari koje oštećuju ozonski sloj i zamijenjene tvarima koje nemaju štetan utjecaj na ozon. Proveden je postupak prilagodbe na 23 rashladna sustava i zamijenjeno je 10 rashladnih sustava s rashladnim uređajima koji koriste prirodnu radnu tvar bez štetnog utjecaja na globalno zatopljenja i promjenu klime. U Hrvatskoj su tako mnoge javne ustanove i institucije dobile rashladne uređaje koji ne oštećuju ozonski sloj.

Inače, Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se svake godine 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica. Njime je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji.

Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Prema procjenama UN-a, u 29 godina provođenja Montrealskog protokola smanjena je potrošnja 98% tvari koje oštećuju ozonski sloj. Provedba mjera Montrealskog protokola spriječila je milijune slučajeva raka kože i desetke milijuna slučajeva očne mrene. Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće, nego što je danas što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš. Njegovom provedbom je ujedno postignuto smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

Republika Hrvatska, zajedno s ostalim članicama Montrealskog protokola, aktivno sudjeluje u osvješćivanju javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Izvor: fzoeu.hr

 
 
 
  Povratak na - Zaštita okoliša